Przepisy

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Największe wyzwanie na diecie bezglutenowej to słodycze. Ciasto marchewkowe to jedno z naszych ulubionych. Mąż-glutenowiec patrzył sceptycznie na przepis poniżej, ale po spróbowaniu stwierdził, że ciasto absolutnie nie odbiega smakiem od tego na bazie mąki pszennej!

Składniki (ciasto):

200g marchwi

100g ananasa

100g mąki ryżowej

50g mąki ziemniaczanej

50g mielonych migdałów

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu

50g orzechów włoskich

50g wiórków kokosowych

3 jaja

1 szklanka cukru

125ml oleju

Składniki (krem orzechowy):

250g serka mascarpone

3 łyżki masła orzechowego

3 łyżki cukru pudru

Sposób przyrządzenia:

Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Ananasa świeżego lub z puszki blendujemy i odprowadzamy nadmiar soku. Do owoców dodajemy 1 jajko i całość mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy składniki suche: mąki, migdały, orzechy, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, i mieszkamy. W dużej, osobnej misce ubijamy 2 jaja (aż potroją swoją objętość), dodajemy powoli cukier (ciągle ubijając), aż piana będzie błyszcząca, a w dotyku lepka i zwarta. Na koniec powoli wlewamy olej, wciąż ubijając. Do piany dodajemy składniki z pierwszej miski i delikatnie! mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie dodajemy po trochu składniki sypkie i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) ok 45 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy krem orzechowy: miksujemy wszystkie składniki ze sobą, aż utworzą lekką konsystencję. Po upieczeniu czekamy aż ciasto wystygnie, kroimy na dwie równe części i przekładamy masą orzechową. Smacznego!

Tagged , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *