Zdrowie i Uroda

Bezglutenowy update! Jestem w szoku!

Ale jajka, w szoku jestem! Czytajcie!

Na diecie jestem już 1,5 miesiąca. Przedłużyłam dietę ze względu na to, że bardzo mi służy! Już piszę o co chodzi.

Co się zmieniło

Kiedyś pisałam, że chodziłam do przeróżnych dermatologów ze względu na różne dolegliwości skórne. Miałam swędzące, czerwone, łuszczące się, szorstkie plamy na skórze, które pojawiały się na przedramionach i znikały. Podejrzewano już grzybicę, łupież pstry, egzemę. Dostawałam na to miliony maści, które łagodziły ten stan, ale zawsze problem powracał. A teraz? Zniknął bez żadnej pomocy!!!

Kolejny problem skórny, który również widniał na moich przedramionach, a obecnie został wyeliminowany, to takie drobniutkie krosteczki z białym czubkiem. Ostatnio dermatolog powiedział mi, że to sprawa genetyczna i nic się z tym nie zrobi… Taaa, jasne. Wygląda to tak jak na zdjęciu w linku poniżej, ale mój stan nie był aż tak nasilony. Krosteczek było znacznie mniej i były drobniejsze.

https://www.google.de/search?q=drobne+grudki+na+przedramieniu&client=firefox-b-ab&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiUzKHBrsPaAhUCiiwKHVU9BZ0Q_AUICigB&biw=1525&bih=705#imgrc=LP2pBxU_oyAy5M:

Następny problem skórny to trądzik na twarzy. Teraz praktycznie nie istnieje! Problem zaczął się gdy poszłam na studia, 10 lat bujałam się od jednego dermatologa do drugiego. Nazywali to trądzik osób dorosłych. Nie wiedzieli od czego, nie szukali przyczyny…

Skończyły się jakiekolwiek wzdęcia, uczucia ciężkości w brzuchu, bóle w dole brzucha etc. Powiem Wam, że nie sądziłam, że te dolegliwości są czymkolwiek spowodowane, uważałam je za coś dla mnie normalnego, bo istniały od zawsze!!!

Od dziś nie wiem co to zmęczenie!

Słuchajcie, zrobiłam nawet prowokacje pokarmową i zjadłam opanierowaną mąką rybę do obiadu. Jeszcze tego samego dnia pojawiły się od razu dwa ‚bąble’ na twarzy i bóle brzucha! Jestem na 10000% pewna, że mam problem z glutenem!

Diagnoza – testy

Teraz czeka mnie potwierdzenie jednego z typów alergii/nietolerancji na gluten. O rodzajach pisałam tutaj. Jest to o tyle ważne, że od rodzaju alergii zależy sposób leczenia oraz dowiem się, czy kiedykolwiek będę mogła powrócić do spożywania glutenu! Obecnie jestem na diecie, więc mogę wykonać tylko niektóre z badań: czy jestem nosicielem genu odpowiedzialnego za celiakię (jeżeli go nie mam, to można będzie wyeliminować chorobę, jeżeli zaś mam, potrzebna jest dalsza diagnostyka, ale będę musiała powrócić na normalną dietę na ok 2 miesiące 🙁 ). Może to być zwykła alergia pokarmowa Ige zależna (alergia na zboża lub gluten, wtedy nic z tym nie zrobię) lub Igg zależna (wyleczalna, związana ze złym stanem jelit, po wprowadzeniu odpowiedniej diety i probiotykoterapii, będzie można po jakimś czasie powrócić do jedzenia glutenu). Prawdopodobnie czeka mnie też wizyta u gastroenterologa.

 

Tagged , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *