Przepisy

Domowa szarlotka mojej mamy

Moja mama bardzo lubiła piec, gdy byliśmy dziećmi. Świeże ciasto w każdą niedzielę. Pewnie dlatego teraz nie przepadam za sklepowymi słodyczami 🙂

Składniki (Blacha o śr. 26cm):

400g mąki

150g cukru

3 żółtka

kostka masła (z lodówki)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

8 dużych jabłek

cynamon

cukier puder

Sposób wykonania: Do miski wsyp mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło, wbij 3 żółtka, dodaj cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na pół godziny. Jabłka umyj, obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Na dno garnka nalej odrobinę wody, wrzuć jabłka i upraż na małym ogniu pod przykryciem. Dno blachy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki, odkrój 3/4, a pozostałą część wstaw z powrotem do lodówki. Wyłóż blachę ciastem (wystarczy palcami, jeżeli wolisz możesz rozwałkować ciasto i przełożyć do blachy). Na ciasto nałóż uprażone jabłka i posyp całość cynamonem. Wyjmij resztę ciasta z lodówki i zetrzyj je na wierzch szarlotki (na tarce o dużych oczkach). Piecz w 180 stopniach (grzałka  góra-dół) ok 45min-1h, aż ciasto się ładnie zrumieni. Gdy szarlotka wystygnie posyp cukrem pudrem.

Tagged , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *