Przepisy

Ekspresowe ciasto czekoladowe (bezglutenowe!)

Takie przepisy to ja lubię! 10 minut roboty i do piekarnika! Lubię też to w tym przepisie, że mimo zastosowania mąk bezglutenowych, ciasto nie jest sypkie, nie kruszy się. Jest wilgotne i zwarte, zupełnie jak te z glutenem. Zachęcam do spróbowania!

Składniki:

130g masła

100g gorzkiej czekolady 70%

1,5 szklanki mleka

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej

0,5 szklanki mąki kukurydzianej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

2 całe jaja

2 łyżki powideł śliwkowych

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania: Blachę tortowa o śr. 25cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nastawiamy na 180st. W małym rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Do dużej miski wsypujemy pozostałe składniki w dowolnej kolejności i miksujemy. W trakcie miksowania powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Gdy składniki się połączą, przekładamy do blachy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 40-60min w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Tagged , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *