Przepisy

Hamburger z awokado i jalapeno – bez glutenu i bez laktozy

Chodził za mną ostatnio Hamburger, tyle razy mijałam knajpy z hamburgerami i myślałam sobie, jak bardzo chciałabym go zjeść. Wersje wegetariańskie są prawie wszędzie, ale już bezglutenowe są ciężko dostępne. Dzisiaj sama sobie przygotowałam w domu, w wersji jaką wprost uwielbiam. Tego mi było trzeba!! Niebo w gębie!

Składniki:

-bułki bezglutenowe (np. Balviten)

-mielone mięso wieprzowo-wołowe

-1 jajo

-ser żółty, wegański lub bez laktozy

-świeże warzywa (sałata, pomidor, ogórek)

-awokado

-limonka

-tabasco (opcjonalnie)

-papryczki jalapeno

-majonez bezglutenowy lub domowy

-sól, pieprz

Sposób przygotowania: Do mięsa mielonego dodajemy jajo, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Formujemy okrągłe burgery i smażymy. Gdy kotlet jest już gotowy z jednej strony, przekręcamy i na ciepłą, zrumienioną stronę kładziemy plaster sera, by się rozpuścił. Bułkę kroimy na połowę i podgrzewamy w piekarniku, by była lekko chrupiąca. Z awokado wyciągamy miąższ, rozgniatamy widelcem, doprawiamy limonką (na 1 awokado potrzebujemy soku z połowy limonki) i solą. Dla fanów mocnych wrażeń – do awokado można dodać kilka kropel tabasco. Bułkę smarujemy z jednej strony pastą awokado, a z drugiej majonezem, kładziemy warzywa i burgera z serem. A teraz do buzi! Smacznego!

Tagged , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *