Przepisy

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i szynką

Ulubione danie mojego męża! Czas przygotowania 20 minut. Doznania nieziemskie 🙂

Składniki na 3-4 porcje:

300g pełnoziarnistego makaronu świderki

400ml słodkiej śmietanki do zup i sosów

3 duże garście szpinaku

150g szynki gotowanej

pół słoiczka suszonych pomidorów

2 łyżki masła do smażenia

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano

parmezan

Sposób przygotowania: Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, aż lekko się zrumieni. Dodaj odsączone i pokrojone suszone pomidory, smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj opłukane liście szpinaku i całość podsmaż na małym ogniu, aż liście szpinaku zmniejszą swoją objętość. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, całość wymieszaj, smaż jeszcze przez 1min na małym ogniu. Wlej śmietanę, posól, popieprz do smaku, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i posyp oregano. Całość lekko zredukuj, aż sos będzie kremowy. Dorzuć makaron na patelnie i całość wymieszaj. Jeżeli sos nie obkleja makaronu i jest zbyt rzadki, podsmaż całość jeszcze chwilę. Podawaj ze startym parmezanem Smacznego!

Tagged , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *