Przepisy

Najlepszy chleb bezglutenowy!

Kilka miesięcy pieczenia chlebów z różnych mieszanek mąk i w końcu jest i on! Najlepszy, wyrośnięty i bez zakalca! Świeży jest tak dobry, że masz ochotę zjeść pół bochenka! Bazę stanowi mąka owsiana, która najbardziej przypomina mąkę pszenną. Mąka kukurydziana posiada właściwości sklejające. Mąka teff zaś, jest doskonałym spulchniaczem.

Składniki na 1kg chleba:

450ml letniej wody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oleju

250g bezglutenowej mąki owsianej

125g mąki kukurydzianej

70g mąki ryżowej

60g mąki teff

9g suchych drożdży

Chleb pieczemy w maszynie na normalnym programie. Programy bezglutenowe zwykle trwają krócej i nie wyrabiają ciasta dostatecznie dobrze. Możemy chleb upiec klasycznie w piekarniku, w formie keksówce. Postępujemy standardowo jak przy pieczeniu ciasta chlebowego.

 

Tagged , , ,

2 thoughts on “Najlepszy chleb bezglutenowy!

    1. Mąka teff i z tapioki mają nieco inne właściwości: teff (i amarantus również)- spulchniające, a kukurydziana – sklejające. Myślę, że przy tej zamianie chleb nie będzie tak pulchny, aczkolwiek mimo wszystko proponuję spróbować. Ja metodą prób i błędów doszłam do tej mieszanki. Niestety mąki z tapioki nigdy nie próbowałam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *