Przepisy

Pasty do chleba – bez glutenu, bez laktozy

Zajadamy się nimi całą rodziną! Zdrowe, super szybkie i niezwykle pyszne!

PASTA Z AWOKADO

Składniki:

2 dojrzałe awokado

pół limonki (lub 1/4 dużej cytryny)

1 ząbek czosnku

Dodatki: czarne oliwki, czerwona cebula, pomidory, chilli

Sposób wykonania: Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, łyżką wyjmujemy miąższ i rozgniatamy go widelcem. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku i dodajemy sok z połowy limonki. Doprawiamy solą do smaku. Taka pasta stanowi bazę. Świetnie smakuje sama, jest idealna dla małych dzieci. Wraz z naszymi upodobaniami smakowymi możemy do niej dodać pokrojone oliwki, pomidory, drobno posiekaną czerwoną cebulę czy świeżą papryczkę chilli. To zdecydowania nasza ulubiona pasta do kanapek!

 

PASTA MIĘSNA

Składniki:

pół piersi z indyka

3 srednie marchewki

pół selera

pęczek pietruszki (nać)

kawałek pora

1 ziele angielskie

1 liść laurowy

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Sposób wykonania: Na mięsie i warzywach gotujemy bulion. Mięso z rosołu oraz warzywa (bez pora) wyjmujemy do pojemnika, dodajemy ok. pół szklanki rosołu, 3 łyżki oliwy z oliwek i blendujemy na jednolitą pastę. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

 

PASTA Z CZERWONEJ FASOLI

Składniki:

300g ugotowanej czerwonej fasoli lub 1 puszka

oliwa z oliwek

ząbek czosnku

pół łyżeczki oregano

sól, chilli

Sposób wykonania: Fasolę z puszki lub ugotowaną blendujemy z 3 łyżkami oliwy i ząbkiem czosnku. Dodajemy oregano i doprawiamy solą i chilli.

 

PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Składniki:

słoiczek suszonych pomidorów w zalewie

ząbek czosnku

garść pestek słonecznika

garść świeżych listków bazylii

sól, chilli

Sposób wykonania: Pomidory ze słoiczka wyjmujemy do miseczki. Nie dodajemy zalewy (wystarczy, że pomidory pokryte są oliwą). Słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do pomidorów. Bazylię i czosnek również. Wszystko ze sobą bardzo dokładnie blendujemy, aż powstanie jednolita, gładka pasta. Przyprawiamy solą i chilli. Smacznego!

Tagged , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *