Przepisy

Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym z wiśniówką

Uwaga, uwaga, nasze popisowe danie! Absolutną furorę robi delikatnie słodki posmak i aromat wiśniówki w kremowym sosie. Zdecydowanym plusem jest łatwość i szybkość (30min) przygotowania. Smacznego!

Składniki (4-5 porcji):

500 g schabu bez kości

2 opakowania małych pieczarek

1 średnia cebula

400 ml słodkiej śmietany do zup i sosów

30ml wiśniówki

mąka do oprószenia

olej do smażenia

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Schab kroimy w plastry o grubości 1cm i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem z obydwu stron i oprószamy mąką. Smażymy do momentu, aż mięso się lekko zrumieni. Schab zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę, dorzucamy pieczarki w całości (aby pozostały chrupiące), solimy i pieprzymy. Dusimy z cebulą aż pieczarki zmniejszą swoją objętość i się podrumienią. Odparowujemy wodę z pieczarek i zalewamy śmietaną. Czekamy aż sos się zagotuje i dolewamy wiśniówkę. Sos pieczarkowy przelewamy do garnka z mięsem i dusimy pod przykryciem ok 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Najlepiej smakuje z pure ziemniaczanym!

Tagged , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *