Przepisy

Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami (bez glutenu)

Nie przepadam za sernikami, dlatego bardzo, ale to bardzo się staram, żeby mi posmakował. W efekcie słyszę ‚ty to umiesz zrobić sernik’ 😀

Do wersji bezglutenowej używam biszkoptów z firmy Schär.

Składniki:

150g biszkoptów

500g twarogu sernikowego z wiaderka

200g białej czekolady

100g słodkiej śmietanki do deserów

1/2 opakowania fixu do śmietany (opcjonalnie)

3 łyżki cukru pudru.

aromat waniliowy

3 łyżeczki/listki żelatyny

500g truskawek

50g ciemnej czekolady (do podania)

Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy biszkoptami i nasączamy je ostudzoną herbatą z dodatkiem cytryny i cukru. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy na 10 minut, po czym podgrzewamy ją i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatyna musi ostygnąć, ale nie stężeć! Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na minimalnym ogniu. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu (opcjonalnie). W dużej misce miksujemy twaróg z rozpuszczoną, przestudzoną (ale wciąż płynną) czekoladą, kilkoma kroplami aromatu waniliowego i cukrem pudrem. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy twarogowej, mieszamy do połączenia, a następnie wlewamy do miski z twarogiem i dokładnie miksujemy. Dodajemy ubitą śmietanę i całość miksujemy jeszcze chwilę. Masę wylewamy do tortownicy. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i układamy na powierzchni sernika. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Serwujemy z rozpuszczoną ciemną czekoladą! Pycha!

Tagged , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *