Przepisy

Tarta z mięsem mielonym i szpinakiem pod beszamelem (bezglutenowa)

Taka tarta w sam raz na obiad. Przepis na spód jest absolutnie najlepszy, zawsze wychodzi! Lubię w tej potrawie to, że możemy wrzucić na tartę to, co zalega nam w lodówce. Dziś proponuję tartę z mięsem mielonym i szpinakiem pod beszamelem. Palce lizać!

 

Składniki na spód:

250g mąki owsianej bezglutenowej

100g mąki kukurydzianej

50g mąki ziemniaczanej

200g schłodzonego masła

3 żółtka

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

sól (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki)

 

Składniki na farsz:

400g mięsa mielonego

3 ząbki czosnku

4-5 łyżek passaty pomidorowej

trzy pełne garście świeżego szpinaku

sól, pieprz, oregano

 

Beszamel:

2 łyżki masła

2 łyżeczki mąki owsianej

ok. 200 ml mleka (może być roślinne)

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

tarty ser żółty

 

Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło posiekane na mniejsze kawałki, żółtka, proszek do pieczenia i sól. Zagniatamy. Dno blachy o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto palcami rozkładamy na dnie i po bokach formy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy czosnek, smażymy jeszcze przez chwilę i dolewamy ok. 3/4 szklanki wody. Czekamy, aż woda się zagotuje, dodajemy passatę pomidorową, przyprawy i redukujemy, aby sos zgęstniał. Na oddzielnej patelni na maśle podsmażamy szpinak i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i wykładamy do blachy. Beszamelem polewamy mięso i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180st. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 200-220 stopni, aby ser się zarumienił.

Beszamel: W niedużym rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Chwilę ją podsmażamy. Do rondla dolewamy powoli mleko i mieszamy energicznie trzepaczką do jajek, aby składniki się połączyły i zgęstniały. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy mleka do momentu, aż nabierze idealnej konsystencji, jeżeli zaś jest zbyt rzadki, łyżeczkę mąki rozpuszczamy w odrobinie mleka i dolewamy do sosu. Mieszamy. Przyprawiamy, solą pieprzem i gałką muszkatołową.

Tagged , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *