Przepisy

Wuzetka bezglutenowa z wiśniowym akcentem!

Powiem całkiem szczerze, jest to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek w życiu jadłam. Z ręką na sercu! Idealnie wyważone pod względem słodkości. Wilgotne, kakaowe ciasto, lekki krem śmietanowy, delikatnie kwaskowata frużelina wiśniowa oraz polewa czekoladowa. Czy może być coś bardziej pysznego od tego połączenia? A do tego bardzo prosta w przygotowaniu! Ci, którzy próbowali, nie mogli uwierzyć, że nie ma tam mąki! I właśnie o to nam chodzi!

Składniki:

5 jaj

170g cukru

200g mielonych migdałów (im drobniej mielone tym lepiej)

1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

250g schłodzonej słodkiej śmietanki do deserów

fix do śmietany (można pominąć)

125g serka mascarpone

3 czubate łyżki cukru pudru

1 opakowanie rozmrożonych wiśni (400-500g) lub 1 duży słoik wiśni w kompocie

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 tabliczka gorzkiej czekolady

3-5 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto

Najpierw robimy ciasto. Ubijamy mikserem 5 jaj z cukrem do momentu, aż piana urośnie 3-krotnie. Powinna być błyszcząca i lepka. Do piany dodajemy po trochu mielonych migdałów i delikatnie mieszamy łyżką. Przesiewamy kakao i dodajemy proszek do pieczenia. Ponownie delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość wylewamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia o średnicy ok 24cm. Pieczemy w temperaturze 170st przez 40-50min. Po wyjęciu z piekarnika odkrajamy boki ciasta od formy, żeby ciasto równomiernie opadło. Ciasto opada nieznacznie, bez nerwów 🙂

Frużelina wiśniowa z rozmrożonych wiśni

Gdy ciasto jest w piekarniku zabieramy się za przygotowanie frużeliny wiśniowej. Rozmrożone wiśnie wraz z sokiem wlewamy do rondla i dodajemy 1 łyżkę cukru. Lekko podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił.  Odlewamy 1/3 szklanki słodkiego soku i odstawiamy na bok. Będzie on potrzebny do nasączenia ciasta. Do innej szklanki odlewamy kilka łyżek soku i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Wiśnie w rondlu zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dolewamy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Dość energicznie mieszamy, aż sok zgęstnieje (konsystencja kiślu). Odstawiamy do wystygnięcia.

Frużelina z kompotu z wiśniami

Odlewamy 1/3 kompotu i odstawiamy na bok. Będzie on potrzebny do nasączenia ciasta. Do innej szklanki odlewamy kilka łyżek kompotu i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Wiśnie w rondlu zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dolewamy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Dość energicznie mieszamy, aż kompot zgęstnieje (konsystencja kiślu). Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa śmietanowa

Do misy wlewamy śmietanę i zaczynamy ubijać. Po ok 2 minutach dodajemy fix do śmietany i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna. Dodajemy serek maskarpone  wraz z cukrem i mieszamy mikserem do połączenia składników.

Polewa czekoladowa

Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu z dodatkiem 3-5 łyżek mleka.

Ostygnięty biszkopt kroimy na dwie równe części. Biszkopt jest wilgotny dzięki migdałom, dlatego nasączamy tylko jego górną część. Na dolną część wykładamy tylko wiśnie pokryte jedynie frużeliną. Nie wylewamy resztek frużeliny, bo ciasto jest zbyt delikatne. Na ostygnięte wiśnie wykładamy śmietanę i przykrywamy górną (nasączoną) częścią ciasta. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą.

 

 

 

 

Tagged , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *